home | scurt istoric | cultural | tendinte actuale | repere cronologice | poze

Scurt istoric

Timisoara - un nume frumos, pentru un oras minunat, un oras cu vechi datini si o istorie bogata, mentionat pentru prima data de Ptolemeus, in secolul II-lea i.e.n, cu numele de Zambara. Numele de azi vine de la "Tibiscum", si a fost dat de romani dupa cucerirea Daciei in anii 101-103, 105 e.n. Timisoara a traversat perioade istorice in care au avut loc multe schimbari ce au condus la dezvoltarea si bunastarea orasului. A devenit un oras de o mare importanta, cu o pozitie strategica impotriva expansiunii Imperiului Otoman, o casa pentru multe personalitati culturale si istorice, o sursa de cultura si civilizatie europeana.

In istoria Timisoarei, anul 1552 a fost invaluit in negura, fiind anul in care orasul si intreaga regiune a Banatului a fost cucerita de Imperiul Otoman, ramand sub dominatia acestuia 164 ani, pana in 1716.

In secolul al XVIII-lea, dupa retragerea turcilor, Timisoara a devenit, datorita printului Eugeniu de Savoya, unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei. Incepand cu anul 1723 Timisoara a beneficiat de o serie de schimbari in bine: raul Bega a fost canalizat, a inceput reconstructia intregii regiuni; in anul1771 a fost lansata prima publicatie tiparita, in anul 1774 orasul a beneficiat de constructia unei retele de apa potabila. In aceasta perioada au fost construite cladiri impozante pe care le putem admira si in zilele noastre. In anul 1781 Timisoara a devenit municipiu. In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, multe dintre cuceririle tehnicii au revolutionat orasul: primul oras din Romania in care iluminatul public stradal s-a facut cu gaz, iar mai tarziu, a devenit primul oras din Europa iluminat electric. In anul 1891 in Timisoara functiona o retea moderna, la acea vreme, de telefonie, iar in 1895 a inceput pavarea strazilor.


Dupa Primul Razboi Mondial, la data de 28 iulie 1919, Timisoara a intrat, in final, sub jurisdictia statului roman si la data de 10 august 1919 locuitorii au votat pentru unificarea Banatului cu Romania.


De-a lungul istoriei, Timisoara a dobandit o multitudine de nume: Orasul Florilor, Orasul Rozelor, Orasul Parcurilor, Orasul Gradina. In fapt, Timisoara nu este cunoscut ca un oras al florilor doar din motive poetice. Orasul a dobandit acest nume cu mai mult de un secol in urma, cand gradinari renumiti s-au stabilit in oras, expunandu-si rezultatele unei munci asidue.


Daca doriti sa gasiti Timisoara pe o harta a lumii trebuie sa priviti in emisfera nordica, de-a lungul paralelei 45°, aproape de jumatatea distantei dintre Polul Nord si Ecuator. Timisoara este un oras cosmopolit locuit de romani, germani, sarbi, maghiari, slovaci si bulgari.


Orasul este un simbol al democratiei, solidaritatii, tolerantei si al spiritului de initiativa. Orasul beneficiaza de o pozitie geografica favorabila dezvoltarii prezente si viitoare a acestuia, pe toate planurile. Turistii care viziteaza orasul sunt atrasi de acesta datorita performantelor culturale, a arhitecturii monumentelor si constructiilor, a festivalurilor si expozitiilor de tot felul. Cei care sosesc pe Aeroportul International Timisoara, situat la doar 12 km de centru orasului, isi formeaza o prima imagine despre un oras tipic pentru Europa centrala.